concentratie
Dit is wat we kunnen leren van middeleeuwse monniken over concentratie
februari 6, 2020
gepland en ongepland werk
Zo creëer je een goede balans tussen gepland en ongepland werk
februari 18, 2020
concentratie
Dit is wat we kunnen leren van middeleeuwse monniken over concentratie
februari 6, 2020
gepland en ongepland werk
Zo creëer je een goede balans tussen gepland en ongepland werk
februari 18, 2020

Wat is digitaal minimalisme? Ik leg het uit!

Als je op deze blog bent beland, wil je vast meer weten over digitaal minimalisme. Want wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen? In deze blog vertel ik je er meer over.

Veel mensen kunnen zich een leven zonder de gemakken van de digitale mogelijkheden niet voorstellen. Onze smartphones zijn kleine computers en naast een laptop hebben we vaak ook een iPad. Op al die apparaten zijn we bovendien bijna altijd bereikbaar. Daarnaast delen we vaak van alles op Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest en ga zo maar door. Online zijn is handig en leuk, maar het heeft ook nadelen. Zo heeft het onder andere invloed op onze concentratie, maar ook op onze sociale relaties.

Digitaal minimalisme

Steeds meer mensen kunnen niet zonder social media en steeds vaker wordt er gesproken over mediaverslavingen. Vind jij het lastig om niet op je telefoon te kijken als je in gezelschap bent? Ben je jezelf continu aan het vergelijken met andere online? Je bent echt niet de enige, maar digitaal minimalisme zou weleens de oplossing kunnen zijn. De Amerikaanse Cal Newport maakte met zijn boek Digital minimalism in een klap de term populairder dan ooit.

Hij legt in het boek uit hoe je doelbewust gebruik kunt maken van technologie. Digitaal minimalisme betekent in principe dat je je digitale consumptie vermindert en dat je ‘bewuster’ online bent. Niet eindeloos en zonder reden scrollen door je tijdlijn, maar met toevoegde waarde. Al is er niets mis met jezelf vermaken op je telefoon tijdens een lazy sunday. Het gaat er vooral om dat je jezelf niet verliest door de drang altijd online te willen zijn.

Less is More

Minimalisme groeit al een aantal jaren in populariteit. Deels omdat we moeten, denk maar aan massaconsumptie en milieuvervuiling. En deels omdat onze behoeftes aan het veranderen zijn. Veel mensen richten zich steeds vaker op innerlijk geluk, in het nu leven en rust. Zaken die vaak hand in hand gaan met minder zorgen maken en minder druk ervaren. Digitaal minimalisme is een goed voorbeeld van less is more. Om meer in het nu te leven is het van belang dat we minder online zijn.

Balans

De digitale wereld maakt onderdeel uit van ons leven, het maakt een hoop dingen makkelijker en het biedt veel mogelijkheden. Aan het eind van de dag draait het allemaal om balans. Niet overconsumeren, maar met mate genieten. Op die manier blijft het ook echt leuk en waardevol. Balans houden kan weleens lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk. Heb je het gevoel dat je wel een steuntje kunt gebruiken? Kijk dan vooral even op deze pagina, want ik help je graag.

Header foto: Unsplash