Breinvriendelijk werken voor een hogere productiviteit
februari 6, 2020Wat is digitaal minimalisme? Ik leg het uit!
februari 13, 2020Je verwacht het misschien niet, maar er is een hoop dat we van middeleeuwse monniken kunnen leren over concentratie. Wat dan? Je leest het in deze blog.
We leven in een tijd van smartphones, iPads en smartwatches. We zijn heel de dag door op verschillende apparaten bereikbaar. Het is dus niet zo gek dat we moeite hebben om ons te concentreren. Verleiding is slechts een appje van ons verwijderd. Dat was in de middeleeuwen natuurlijk anders, maar zelfs monniken hadden last van afleidingen.
Mentaal fit en afstand nemen
De monniken hadden uiteraard andere afleidingen dan wij vandaag, maar het probleem is hetzelfde. Althans volgens het boek dat Jamie Kreiner dit jaar uitbrengt. In een artikel vertelt ze dat ze in de middeleeuwen ook een manier zochten om meer geconcentreerd te werken. Ze gebruikten de term tenere om concentratie aan te duiden, tenere betekent ergens aan vast houden in het Latijn.
Deze monniken geloofden dan ook dat de geest energiek moest zijn. Het viel hen op dat hun gedachten vaak afdwaalden onder het lezen, bidden en zingen. Om zich beter te concentreren betekende dit dat ze de “zwaktes van hun lichaam en hersenen” serieus moesten nemen. Wat hen hielp was lichamelijke arbeid om zich mentaal fit te houden. Ook richtten zij zich eerst op de belangrijkste taken om zich beter te concentreren. Probeer dus niet te beginnen met de kleine makkelijke klussen, maar begin met moeilijk werk. Vaak stellen we dit uit, omdat we ertegen opzien. Maar ondertussen blijven die grote taken wel dwalen in ons hoofd en hierdoor zijn we minder geconcentreerd.
Het afdwalen van je gedachten (interne prikkels) is ook een van de vier concentratielekken die Mark Tigchelaar en Oscar de Bos in het boek: Focus aan/uit beschrijven. Over de andere concentratielekken uit dit boek schreef ik al eerder in een ander blog.
De kracht van visualisatie
Een andere handige tip uit de middeleeuwen is om je doel te visualiseren. Visualisatie kan je prestaties verbeteren en het vermindert stress. Twee zaken die positief bijdragen aan je concentratie. Wat je voedt dat groeit en dat is eigenlijk precies wat er gebeurt tijdens het visualiseren. Je gaat gerichter werken, bent zelfverzekerder en daardoor ook productiever.
Ondanks deze tips kan het zijn dat het je niet lukt om je te concentreren of je taken gedaan te krijgen. Ik kan je helpen de vaardigheden te leren die bij jou passen als persoon. Op deze manier ervaar je minder werkdruk en krijg je meer gedaan.
Image: pixabay